Efekty czasu spędzonego w garażu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez gusiak11
    proponuje zmienic auto
    Zamieszczone przez zsolpyw
    Big, gusiak slusznie mowi. O1 ma twardszy lakier
    No i chyba tę drogę trzeba będzie wybrać 8)
    Nie ma to jak jakis piękny youngtimerek np. Renault 5 GT Turbo z 1990 r. :twisted:
    Czarny Elegance

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

Big, Mamy te same poglady motoryzacyjne. Moje nastepne auto nie istotne kiedy sie pojawi za lat X bedzie starsze od O1 , niepozorne z zewnatrz, ale wiele potrafiace :twisted:

Jakos nie podchodza mi te nowoczesne tandetne skrzynki plastikowo-krzemowe :P
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Tomeg
        Drive
        • 2012
        • 74

Big, Mickul, Pięknie Panowie ,
        Po pierwszych tygodniach użytkowania swojego czarnego oszusta mówiłem - nigdy więcej czarnego samochodu... ale jak widzę czarną (czystą) Superb lub O2 FL to wiem jaki będzie mój następny Szkodnik :szeroki_usmiech
        O1 1.9 TDI AHF
        Był Czarny Oszust jest S-Max

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

W końcu wygospodarowałem chwilę czasu i obrobiłem kilka zdjęć, które wykonałem podczas pacy nad Hondą.

Trochę o aucie - Honda Accord ósmej generacji wyposażona w silnik 2.0 i-VTEC o mocy 156KM. Rok produkcji 2009, pierwsza rejestracja 2010. Jak zobaczyłem to auto pierwszy raz rok temu to od razu w oczy rzucił mi się w oczy masakryczny stan lakieru. Nawet ucieszyła mnie informacja, że będę się zajmować tym autem i zabezpieczę go kwarcem. Mimo wielu przekleństw i chwil zawahania dobrnąłem do końca z pomocą kolegi Andoran . Był to mój pierwszy miękki lakier i cieszę się, że mogłem nabyć doświadczenie w dziedzinie sticky paint i lakieru rysującego się od patrzenia. :twisted:

Kilka zdjęć z pracy - auto zaraz po przyjeździe zmuszony byłem sfotografować w garażu ze względu na masakryczne warunki panujące na zewnątrz.

Drobna inspekcja. Kolor auta to czarny swirl. :lol:

Pierwsze nieśmiałe 50/50 po cięciu na zielonym padzie 3M z pastą IP2000.

Tutaj już po przejeździe żółtym karbowanym padem 3M z pastą PF2500.

Dalej użyłem kombinacji niebieski 3M + Menzerna 4000 i ultra miękka mikrofibra gtechniq. Niestety wciąż zostawały hologramy. No to spróbowałem usunąć to ręcznie za pomocą AG SRP (niestety niczego innego nie miałem) - dalej dupa, hologramy zostają. No to milion kombinacji past, padów i prędkości. Nic z tego. Poddaję się - dzwonię do kolegi Andorana, aby wpadł do mnie z czarnym Monster Shinem i maszyną DA. Po godzinnej walce się udało - hologramy usunięte.

Dach. :szeroki_usmiech

Następnie pianowanie - VP Snow Foam w proporcji 9:1 i troszkę SG Red Devil. Niestety na chwilę wyszło słońce, więc myjka w gotowości i pilnujemy, aby piana nie zaschła. :roll:

Osuszanie i podgląd na lakier po wszystkim.

Na opony to co zawsze u mnie - SG Back2Black.

I efekt końcowy.

Komentarz

• radekgw
            L&K
            • 2010
            • 1182

Mickul graty - jak juz pisalem wczesniej, z auta na auto lepiej, ja dzisiaj mialem zaczac czarna astre, ale niestety ktos pokrzyzowal mi plany i jutro zaczne renault clio tez czarne i mega zaniedbane, takze postaram sie tez co nie co wrzucic
            Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Andoran
              Rider
              • 2010
              • 356

Mickul, pełen szacun za autko. Naprawdę się rozwijasz co mnie bardzo cieszy że młodzi ludzie mają takie pasje. Autko wyprowadziłeś w etap drugiej młodości - kwarc dołożył swoje do wyglądu.

P.S. jak wpadniesz do mnie w sobotę to może będzie już BIG FOOT może da radę z lakierem A6 ale w razie czego weź swoją.

jeszcze raz graty!!
              My "Silver"
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
              Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                RS
                • 2013
                • 4038
                • Octavia III (5E3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Mickul, piękna robota
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Micus - dobra robota
                  Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Andja
                    Rider
                    • 2006
                    • 596

Mickul dobra robota z hondą, co raz bardziej kusisz na wizytę u Ciebie :-)

Komentarz

• Tour
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 180
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mickul, piękne auto i piękna robota 8)
                      1.9TDI ASV TOUR/ 1.9TDI ALH COMBI/M W. 1.9jtd
                      moje auto: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...248021#1248021

Komentarz

• Mickul
                        RS
                        • 2010
                        • 2847

Dzięki za opinie, motywuje do dalszej pracy.

Komentarz

• zsolpyw
                          Elegance
                          • 2012
                          • 897

Ponizej wrzucam efekty dzisiejszej pracy przed garazem
                          Postanowilem odszczurzyc silnik, bo sprawdzajac olej ubrudzilem paluszki, a to znaczy ze tak byc dluzej nie moze :twisted:

Silnik spryskalem K2 Akra, przepedzelkowalem co sie dalo. Po splukaniu procedure powtorzylem.

Na plastiki polozony niesmiertelnu PLAK , blyszcza sie teraz jak psu .. łapy, jakby olejem posmarowane

Moze poleicie jakis sprawdzony preparat, bardziej uniwersalny, do stosowania na czarne plastiki zewnetrzne, gume rowniez. /Dobry stosunek cena/jakosc/wydajnosc/

Przy okazji, jak mozna wyprowadzic ladnie kolektor ??? mam Autosol do dyspozycji.
                          Załączone pliki

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• Eidos71
                            RS
                            • 2011
                            • 2050
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

zsolpyw - po tym Plaku wszelki syf (pył, kurz) będzie lepił się do plastyków w komorze 2 razy szybciej, niż gdyby nic na nich nie było. Generalnie na wszystkie plastyki (i te w komorze silnika i te na zewnątrz) możesz zastosować nieśmiertelny 303 Aerospace Protectant (ewentualnie Nielsen Super A Sheen - ponoć też dobry i niedrogi). Wcześniej tylko porządnie wyczyść elementy, na które będziesz nakładał dressing - najlepiej jakimś APC.
                            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Mickul
                              RS
                              • 2010
                              • 2847

Moze poleicie jakis sprawdzony preparat, bardziej uniwersalny, do stosowania na czarne plastiki zewnetrzne, gume rowniez. /Dobry stosunek cena/jakosc/wydajnosc/
                              Tester 303 Aerospace Protectant.

A ja zbieram siły do częściowego usunięcia mory z Clio. Ale to po lipcowym przeglądzie gwarancyjnym. :lol Chciałbym użyć pasty matującej - koeldzy Gusiak i staraoctavia, dobrze myślę czy obrać inny trop?

Komentarz

• staraoctavia
                                Elegance
                                • 2013
                                • 825

Nie Mickul, nie tedy droga. Masz kilka opcji, ale ta nic nie da.
                                -Pady to mory np CarPro denim i jeans - UWAGA zwodne - niby miekki material a tnie ze hoho
                                -Krazki scierne (papier scierny np Mirka ale na DA)
                                -Ciecie papirem wodnym na kostce korkowej i wyprowadzanie pastami.
                                Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Mickul
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2847

Zamieszczone przez staraoctavia
                                  -Ciecie papirem wodnym na kostce korkowej i wyprowadzanie pastami.
                                  Też brałem to pod uwagę. Dzisiaj zrobię zdjęcie lakieru i pokażę jak to wygląda.

O jeansie i denimie czytałem na KA i oglądałem relację z usuwania mory z Astry Bertone - wyglądało okej.

Komentarz

• zsolpyw
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 897

Mickul, ty chcesz wyprowadzic more po spartaczonym malowaniu, czy more fabryczna by miec lusterko /?? jakie to auto ?

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• meridomaniak
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 875
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Mickul
                                      Tester 303 Aerospace Protectant.
                                      Używam na skodzie na listwy myte apc. Niestety dość szybko mi spływa, deszcz potrafi go spłukać. Też tak macie?
                                      był Golf | jest Octavia

Komentarz

• Mickul
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2847

Mickul, ty chcesz wyprowadzic more po spartaczonym malowaniu, czy more fabryczna by miec lusterko /?? jakie to auto ?
                                        More fabryczną. Clio IV, dzisiaj dam zdjęcia.

Komentarz

• zsolpyw
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 897

A jak wyglada sprawa z ryzykiem przebicia sie pietro nizej ???
                                          Mora jest tworzona na pewno bezbarwnym a nie baza ??

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• Andoran
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 356

no to mam nowego członka rodziny detailingowej
                                            Załączone pliki
                                            My "Silver"
                                            Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Andoran - :slinka To 15-tka, czy 21-ka ?

meridomaniak - gdy używałem na swoim poprzednim autku, z części plastyków faktycznie dosyć szybko mi uciekał. Ale np. na plastykach maskownicy wlotu powietrza chłodnicy potrafił trzymać nawet ok. m-ca czasu. Na Skodzie jeszcze nie zdążyłem wrócić do 303 - ale na pewno niedługo znowu zakupię, bo na plastyki w komorze silnika sprawdzał się - wg mnie - super.
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• mati8201
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 347

Witam tak jak juz pisałem odbył sie moj pierwszy raz i wyszło tak

a było
                                                1 mycie
                                                2 glinkowanie
                                                3 mycie
                                                4 cleaner
                                                5 woskowanie
                                                Załączone pliki

Komentarz

• soll_
                                                  Drive
                                                  • 2014
                                                  • 78

Coś tam cioramy Niebawem relacja 8)

Komentarz

• Andoran
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 356

Kolejnym projektem było 4letnie Audi A6 3.0 TDI w kolorze czarna perła , przebieg 83000 km. ogólny stan nie był zły, paskudny lakier okazał swe oblicze po myciu, dekontaminacji i glinkowaniu. Korekta nowo nabytą pięknością Rupes w wersji 15 (cudne) z padami rupes'a ale nie odbyło się przy audi bez futra. Pasty to mezerna 400 i 4000 do finiszu na białym rupesowym padzie. Niebieski koreczek rupes też był używany. Po korekcie poszedł dodo juice cleaner maszynowo a na to poorboy's red
                                                    środek to pranie dywaników oraz pędzelkowanie szczelin, zabezpieczenie poorboy's-em natural look oraz zabezpieczenie skóry zymolem lether conditioner po oczyszczeniu zymol lether cleaner, szybki też dostały megsa. Na zewnętrzne plastiki aero 303, koła megsa tire gel
                                                    tak przyjechało:

no to pienimy - tenzi+snow foam od valetpro

koła czarne więc nie widać ciężkiej pracy ironx - widać ją na piastach

glinka po ironie i nielsenie tar&glue nie miała super dużo do roboty

a propos stanu lakieru:

nieśmiałe 50/50 maski

błotnik

były i głębsze rysy na to papierek 2500

po

a po rysie został tylko shine

drzwi były troszkę ściachane

po cięciu

tylne nie lepsze

auto było myte ostrą chemią bo zacieki "wżarły się" w lakier i tylko futro je zjadło:

klapa niestety najgorzej

a ta rysa mnie drażniła

jeszcze przedni błotnik

50/50

rysy rysy rysy

jest dobrze

kilka odbić

w słoneczku perełka wygląda

środek na szybko

dziękujemy: Andoran oraz:
                                                    My "Silver"

Komentarz

Pracuję...